Prøv en ergonomisk lænestole fra Farstrup: Når ryggen gør ondt, gør stolen godt

Ryggen er en af kroppens vigtigste bestanddele. Den gør det muligt, at vi kan bevæge os i oprejst position, at vi kan løfte og i det hele taget røre os. Det er derfor væsentligt at passe godt på ryggen og ikke mindst blive ved at passe godt på den, selvom den gør ondt. Farstrups hvilestole kan give præcis den støtte, din ryg har brug for, når stolen er tilpasset netop dig. 

Ryggen består af 5 lændehvirvler, 12 brysthvirvler og 7 nakkehvirvler og flere lag af muskler samt bruskskiver mellem hvirvlerne, som fungerer som en slags stødpude. Det er helt normalt, at ryggen ændrer sig med alderen og bruskskiverne får revner eller andre skader. Der kan dog også opstå rygproblemer i en tidlig alder, hvis vi bruger ryggen forkert, belaster den eller ved gentagne, dårlige arbejdsstillinger. Ryghvirvlerne kan forskubbe sig, der kan opstå en diskusprolaps eller nerver kan komme i klemme. Nogle er også arveligt disponerede med en dårlig ryg, og det er ofte en kombination af mange ting, der er årsag til, at ryggen bliver dårlig.

Der er meget, du kan gøre for at være god ved din ryg. Den rigtige træning kan for eksempel være med til at afhjælpe mange rygproblemer og forebygge dem. Men det kan også være en stor hjælp - både forebyggende og lindrende - at ryggen får den rigtige aflastning og støtte i siddende positioner. Især hvis du tilbringer mange timer i stolen hver dag. For en forkert stol, kan faktisk også skabe rygproblemer i sig selv. Se f.eks. vores PLUS hvilestol med sædeløft her.

Sæt dig op

Selvom det kan være fristende at blive liggende i sengen, når ryggen gør ondt, har den i de fleste tilfælde godt af at være i bevægelse. Du kan få god rådgivning af en fysioterapeut, kiropraktor eller læge om, hvad der er bedst for netop din ryg. Det er dog en god idé at sidde ordentligt, hvis ryggen driller. Især hvis du af andre årsager ikke længere kan bevæge dig helt så meget rundt og derfor er nødt til at sidde ned.

 ”Det er vigtigt at understrege, at en hvilestol fra Farstrup ikke kan fjerne kroniske rygproblemer, men den kan lindre, understøtte og aflaste. Det handler om at undgå al unødvendig belastning af kroppen,” fortæller fysioterapeut Kamilla Nørgaard, der er tilknyttet Farstrup Comfort Center i Aarhus.

Når du køber en hvilestol, kan du sagtens finde en, du som udgangspunkt sidder godt i, og som passer til befolkningsgennemsnittet. Men hvorfor ikke købe en hvilestol, som er tilpasset præcis til dig? Hos Farstrup er filosofien, at mennesker ikke er ens. Der er forskel på højde, drøjde og ikke mindst, hvordan vi rent kropsmæssigt er byggede. Det er trods alt dig, der bruger flere timer i den hver dag. Farstrup vejleder deres kunder ud fra netop deres behov.

 

Mange justeringsmuligheder

I sig selv er stolen fra Farstrup et godt alternativ til andre stole. Allerede, uden at den er tilpasset til den enkelte person, har man taget højde for den gode siddekomfort med støtte de rigtige steder. Måske har du bare brug for en god stol, der er ekstra god for din ryg, fordi den er præget af almindelige aldersmæssige ændringer? Eller måske vil du bare sidde ekstra godt, når du ser fjernsyn, læser en bog eller slapper af i løbet af dagen.

Men har du brug for ekstra støtte, kan Farstrups tilpassede hvilestole indstilles og bygges på alle mulige måder. Det er ikke bare sædehøjden, ryggens vinkel eller lignende, Farstrup kan tilpasse ved stolen. Man kan sætte ekstra puder på armlænet og kun på det ene, hvis ikke der er brug for det på den anden. Benene kan justeres og tilpasses i højden, dybden på sædet kan justeres, og der kan komme ekstra hældning på eller mere polstring i sædet. Det er muligt at få stolen med indbygget fodskammel eller ekstern fodskammel samt med el eller med manuel funktion. Alt kan lade sig gøre. Se de mange muligheder for tilpassede hvilestole her.

”Det er fuldstændig forskelligt fra person til person, hvordan hvilestolen skal tilpasses, og om den overhovedet behøver tilpasses ekstra ud over de funktioner, der i forvejen er ved en hvilestol fra Farstrup. Nogen har brug for mere støtte i ryggen eller lænden, mens andre har brug for en stol, der er ekstra høj, så det er lettere at rejse sig,” fortæller fysioterapeut Kamilla Nørgaard, der er tilknyttet Farstrup Comfort Center i Aarhus.

 

Hvil ryggen rigtigt

Ryggen er lang og rygsmerter kan sidde meget forskellige steder i ryggen. Det er derfor meget vigtigt, at hvilestolen bliver tilpasset, så den støtter på én måde, hvis for eksempel en diskusprolaps sidder ved lænden og på en anden måde, hvis den sidder midt på ryggen eller ved nakken. I nogle tilfælde kan der endda være diskusprolapser 5 forskellige steder i ryggen på én gang. Ved den type rygsmerter handler det også om at strække ryggen ud, så der kommer mere luft mellem ryghvirvlerne. 

Der er nogle funktioner, som for eksempel elektronisk betjening, som ikke er nødvendig ved blandt andet rygproblemer. Men igen er det meget forskelligt fra person til person, og det handler i bund og grund om, at du kan sidde tilpas afslappet i hvilestolen uden at falde sammen i ryggen, hælde skævt eller at nakken bliver foroverbøjet.  

Kamilla Nørgaard påpeger, at det er meget forskelligt, hvornår vi har brug for hvad. Hun anbefaler, at man kommer ind i butikken eller booker et besøg af stolebussen, så hun og hendes kollegaer kan lave den bedste individuelle løsning til den enkelte person som muligt.

 

Læs mere om stolebussen her.